• Сподели на:

Научете ја вашата ќерка да биде дама

___

Вашата ќерка може да биде воспитана, нежна, вредна и сочуствителна девојка која никогаш нема да има проблеми во окружувањето пред другите – ваша дама за гордост.

Кои се дами?

Дами се жени кои водат сметка за своето однесување и се обзирни према другите. Нивната облека секогаш е чиста и убава, иако тоа не значи дека мора да биде скапа. Тие се нежни, одмерени, грациозни и драги, а нивното однесување е синоним за жените. Дамите имаат беспрекорни манири и не се злонамерни во своите односи со другите.

Се поставува прашањето, како девојчиња постануваат дами. Најверојатно – така што нејзината мајка е прав извор која е всушност таква.

Иако не постои ништо лошо во тоа што некои девојчиња не сакаат да носат фустанчиња и розева боја, кои на фудбалското игралиште се многу подобри од многу деца од своето друштво и што би играле попрво војна отколку принцези, сепак се девојчиња, кои еден ден ќе пораснат во жени.

Затоа треба да им се објасни дека треба да бидат горди на тоа што се и дека никогаш да не заборават на чувствителност, разбирање, самоуверени и исправен однос со другите, како и тоа дека оделото не го прави човекот, и дека не требаљ да осудуваат доколку не запознаат некој подобро.


Оставете коментар

___