Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Научете го детето да има чуствителност кон себе

Секој родител сака неговото дете да биде сигурно во себе. Но самодовербата не е се што му е неопходно. Научете го вашето дете да развие самочуствителност.

Што е самочуствителност?

Спремност да ги согледате вашите грешки и недостатоци со разбирање. Прифаќање дека сте погрешиле бидејќи сте само човек. Кога имате самочуствителност во тешки моменти, нема да бидете строги кон себе, ниту ќе имате потреба од дефанзивно фокусирање за да го заштитите своето его.

Како да го научите детето?

– Слушање

Децата често добро знаат што прават погрешно, а на што треба да поработат. Кога ќе им дозволите да зборуваат за тоа што научиле, ќе добиете јасна слика за тоа како да им помогнете да бидат самочуствителни кон себе додека растат и учат.

Паметно пофалете ги

Пофалете ја нивната работа, а не детето. Наместо да кажете “Колку си паметен”, бидете воодушевени од направеното. Тоа ќе го потикне детето да продолжи да се труди без да  создаде идентитет на “Паметно дете”, кое може да послужи да се заштитат и да престанат да преземаат интелектуални ризици.

Вежбајте самочуствителност

Секако, вие сте најголемиот пример за детето. Ако детето од вас почуствува самочуствителност, таа слика ќе ја преслика во себе. Ако види дека се чуствувате самочуствително кон себе, ќе порасне мислејќи дека тоа е начин како треба да се третира себе си.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

Фотографката Никол Луиз Перкинс од Велика Британија, која моментално работи во средно училиште за деца со посебни потреби, го осмисли проектот Даун Дизни, во...

Cotton Club

Некои се сигурни дека маските кои донекаде штитат од коронавирус се модна изјава, на другите не им е грижа, па затоа ги ставаат најчестите...

Fool Moon

Лавот сака да биде во центарот на вниманието, Овенот сака личен обожавател, а Стрелецот сака авантура и некој што може да го следи неговото...

Fool Moon

Лилјанот е цвет што претставува доблест и чистота во христијанството и со тоа се поврзува со Пресвета Богородица, за што сведочат и делата на...