Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Мирисот на бебето е најголем поттикнувач на мајчината нега и грижа за детето

Со раѓање на детето се менува мозокот на жената па мирисот на нејзиното дете ги активира оние делови кои се задолжени за рационално размислување и одговорно однесување

Во првите месеци после породувањето мирисот на бебето најмногу им помага на мајките да се соочат со стравовите поврзани со новата улога и грижа околу детето, тврдат јапонските научници од Универзитетот Нагасаки. Тие во експериментот го тестирале мирисот на жената така што на 38 жени им биле покриени очите и ин дале да мирисаат различна облека. Половина од жените биле мајки. Дел од облеката која ја мирисале ја носеле бебиња, дел ја носеле мажи а остатокот од облеката бил чист. Во исто време, научниците го снимале предфронталниот кортекс на мозокот, кој е познат и како центар за рационално размислување. Мајките со 82% точност ја препознале облеката на бебињата, додека оние кои не биле мајки биле прецизни во околу 60% од случаите. Исто така, мајките имало значително поголема активност во предфронталниот кортекс на мозокот.

Кај погодувањето која облека ја носеле мажи, двете групи жени оствариле сличен резултат со точност од околу 74-77%, а слична била и мозочната активност.

– Токму промените во предфронталниот кортекс на мозокот сугерираат како породувањето го менуваат начинот на работа на тој орган. Мирисот на бебето на мајката делува како стимуланс, ги поттикнува на нега и грижа за децата – кажува во својот коментар на студијата психологот Синтија МекВеј од Универзитетот Глазгов.

Неодамна, кададска студија покажа дека мирисот на бебето го поттикнува лачењето на тн. хормон на задоволството, допамин, на сличен начин акко добрата храна или сексот.

Прочитај

Green Tea

Се разбира, наводнување на растенијата и оптималното ниво на светлина се некои од најважните фактори кои ги одржуваат во живот, но ако сакате да...

Fine Living

Иако е лесно да се придржувате до пропишани мерки како физичка оддалеченост и да носите маска, додека патувате со авион е многу потешко, особено...

Cotton Club

По долгиот годишен одмор, Џенифер Лопез се врати на деловните обврски. Латиноамериканската дива моментално снима видео за нејзината нова песна во Њујорк. Тоа е...

Green Tea

Изложеноста на високи температури и екстремна топлина во текот на подолг временски период може да го постават вашето тело во состојба на прегревање. Ова...