Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Мајките кои седат дома се понесреќни од оние кои одат на работа

Можеби си мислите дека мајките кои не работат живеат совршен живот и имаат еден куп време да се грижат за своите деца и со нив квалитетно да го поминуваат времето. Но, едно ново истражување покалажо дека тие се посклони кон депресија и почесто се разболуваат отколку мајките кои работат.

Истражувачите од универзитетот на Северна Каролина анализирале податоци собирани повеќе од 10 години во кои биле вклучени 1364 мајки.

„Во сите случаи со значителни разлики во добробитта на мајките, како што е конфликтот меѓу работата и чувањето на децата, споредбата покажа дека сите го пртпочитаат работењето со скратено работно време повеќе отколку работењето со цлосно работно време или седењето дома“ – вели Шерил Буелер од универзитетот на Северна Каролина.

Така, мајките кои биле вработени со скратено работно време пријавиле дека имаат подобро здравје и помалку симптоми на депресија отколку оние кои биле домаќинки, додека пак немало значителни разлики во споредба со оние жени кои работат 8 часа или подолго. Исражувањето покажало дека мајките кои работат со скратено работно време се подеднакво вклучени во посветувањето време на своето дете и им оозможиле повеќе шанси за учење на децата од прет-школска возраст и се подеднакво вклучени во школските активности на децата колку и мајките кои се постојано дома. Нормално, мајките кои работат со целосно работно време, овде заостануваат.

Врз основа на истраувањето, истражувачите сметаат дека најкорисно за децата (и за мајките кои сакаат да им се посветат) е нивните мајки да работата со скратено работно време, бидејќи тоа придонесува кон зајакнување на врсите во семејството. Тие им препорачуваат на работодавците да создадат соодветни услови повеќе жени да работат со скратено работно време, преку овозможување на соодветни бенефиции кои би ги поттикнале мајките да бараат такво вработување.

Кај нас вакво нешто сигурно би им било корисно на сите, особено на оние жени кои поради семејството решаваат да останат дома и да се грижат за децата. Вие што мислите? Се соглсувате ли со ова?

 

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Four Seasons

Ако некое патување ве однесе во Англија (кога сето ова ќе заврши со коронава), со топла препорака ви предлагаме да ја посетите една од...

Fine Living

Сексот за време на пандемија може да биде комплициран, изјави водечката канадска докторка Тереза ​​Там, која препорачува паровите да не се бакнуваат и да...

Green Tea

Колку често сте се обиделе да ги отстраните влакната како на нозете, под пазувите и тие упорно растат повторно? Еве како трајно да ја...

Fine Living

Одредени причини може да ве изненадат и воопшто не се чудниОралниот секс е еден од начините на кои паровите придонесуваат за нивното сексуално задоволство,...