Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Кои се предностите, а кои недостатоците на бременоста после триесеттите?

Постојат многу предности на првата бременост во триесеттите. Веројатно сте веќе сигурни во својата кариера и во врска со партнерот, а ниту враќањето на работното место не би требало да е толку страшно, видејќи веќе сте покажале што можете.
Истражувањата велат дека жените во триесетите имаат многу повеќе самодоверба, издржливост и отпорност, што се сите особини и квалитети кои се пожелни кај родителството, посебно кога детето е мало. Жените после триесеттите се познаваат многу подобро од оние во дваесеттите, што ќе им помогне да бидат мајки полни со разбирање и трпеливост.

Триесеттите значат искуство – не само на професионалана туку и во приватна смисла – веројатно веќе ви е здодеано од вечерните излегувања, па сте подготвени за најголемата авантура в животот – мајчинството.

Ако отсекогаш сте сакале близнаци, тогаш овие информации ќе ве израдуваат.

Имено, жените во триесеттите имаат поголема шанса да родат близнаци по природен пат, особено оние кои се постари од 35 години. Со годините, нивото FSH ( фоликулстимулант) хормоните растат што поттикнува созревање на ќелиите на јајниците.  Кога се зголемува нивото на тие хормони, се зголемува и можноста за повеќе слојна бременост.

Имено, истражувањата покажале дека кај жената во дваесеттите една од 16 бремености е повеќе слојна, додека кај жените од 35 години, се далеку поголеми за близнаци, односно кај една од пет жени.

Кои се недостатоците на бременоста по триесеттите?

Добра вест е дека пред 35. години во просек голем број жени остануваат бремени на природен начин, но по 35-тата година од животот, опаѓа квалитетот на јајце клетките, па ќе морате многу повеќе да се потрудите.

Исто така се зголемува и можноста за спонтан абортус, а и за генетски деформации кај детето.

Некој од најчестите проблеми во бременоста по 35.тата година од животот се:

1. вонматерична бременост

2. предвремено пораѓање

3. мала тежина на детето

4. потежок пораѓај, со можност за царски рез

5. можни генетски пореметувања кај детето ( Даунов синдром).

Поради тоа на жените кои остануваат бремени во доцните триесетти им се препорачуваат дополнителни прегледи и тестирања.

Прочитај

Four Seasons

Јахтата Futura има хибридни мотори, надворешно стакло и форма на риба, заедно со многу други технологии кои ја хранат неговата одржливост… Најновиот концепт на...

Green Tea

Michael Korsго претставува најновиот машки мирис во својата колекција Extreme… Оваа линија веќе има Extreme Blue, Extreme Night, Extreme Rush, Extreme Speed, додека најновата...

Cotton Club

Со доаѓањето на Дејвид Церато во компанијата пред пет години, марката Montblanc за многу кратко време ја смени својата поделба за часовници… Префрлувајќи го...

Wall Street

Станува збор за Hanoi Golden Lake Нotel, кој е наречен така единствено заради навистина специфична причина. Според наводите, оваа 25-катна зграда е покриена со...