Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Како да се препознае хиперактивност кај децата

Хиперактивност или недостаток на на внимание е многу тешко да се дефинира и да се постави како дијагноза. Околу 5-10% претшколски деца се хиперактивни, што значи два или три ученика од вкупно 30 во едно одделение.  Испитувањата покажуваат дека момчињата се похиперактивни од девојчињата и тоа во однос 3:1, додека кај девојчињата тој однос е 9:1.

Како да се препознае хиперактивност?

Симптомите на хиперактивност варираат.  Кај бебиња и мало дете можат да бидат:

 • Плачење, вриштење, вознемиреност, многу малку спиење
 • Грчење – тешко се храно и со мајчино и со адаптирано млеко во шишенце
 • Тешкотии при спиење
 • Можни тешкотии при лазење

Кај постари деца, покрајнаведените, се јавуваат и следниве симптоми:

 • Импулсивност, неспретност, несигурност
 • Допирање на секој и сешто
 • Континуирано движење – мрдање со нозете дурии кога седи
 • Трча насекаде наместо да оди, се качува насекаде наместо да седи
 • Ги вознемирува другите деца, можна е и агресивност
 • Неможе да се концентрира, никогаш не го завршува почнатото
 • Нормална или изразено висока интелигенција, ама сепак има лоши резилтати во школо
 • Слаб апетит
 • Лоша координација на раце и очи
 • Си ја кубе косата или се штипе, премногу зборува
 • Проблем со спиење – често се буди во текот на ноќта
 • Многу деца имаат проблем со говорот, слухот, видот или памтењето

Прочитај

Four Seasons

Кога станува збор за вашето ментално и физичко здравје, мораме да признаеме дека не постои ништо поважно од тоа… Емотивно побогати и физички подмладени...

Fine Living

Доколку целата приказна околу корона вирусот ви се досади, зедно со мерките за социјална дистанца и едвај чекате да лутате по шума, имаме една...

Wall Street

Гигантски ТВ и понатаму ја нуди познатата елеганција и естетика на познатиот дански бренд… Bang & Olufsen брендот изгради своја репутација со мешавина на...

Fine Living

Новата Oceanco јахта, Esquel концепт е бестрашен модел дизајниран да ги истражува најоддалечените океани во светот…. Новата Oceanco јахта, Esquel концепт екстремна експедиција има...