Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Дали е нормално бебето да ползи наназад?

Ползењето е дел од вообичаениот тек во развојот на детето во првата година од животот. Меѓутоа, тоа може да изостане или пак да изгледа многу чудно. Некои бебиња ползат така што се буткаат додека седат на пелената, а некои дури и наназад. Дали е тоа проблем?

Тоа е сосема во ред. Кога детето почнува да ползи, а тоа е вообичаено на возраст од 6 до 10 месеци, тоа одбира енергетски најефикасен начин за движење, вклучувајки го тука и позлењето наназад. Доколку детето на оваа возраст е посилно во горниот дел од телото, најверојатно најмногу ќе се потпира на рацете. Тоа не значи дека заостанува во развојот, станува збор за минлива фаза. Единствено што нему му е важно е да се движи во посакуваниот правец и да стигне до предметот кој сака да го дофати. Кога нозете доволно ќе му зајакнат, најверојатно ќе почне да ползи нанапред.

Помогнете му на детето со играчка

На некои дечиња понекогаш им треба и малку помош. Во тој случај родителите треба да ја стават неговата омилена играчка далеку пред него. Тоа можеби ќе биде малку фрустрирачки за него, но дајте му малку време за да ја досегне играчката без ваша помош. Тоа ќе ги зајакне мускулите кои му се потреби за да почне да се движи нанапред. Лекарите велат дека сосема е во ред ако детето воопшто не ползи нанапред или пак ако целосно ја прескокне оваа фаза. Она што е најважно е детето да научи да оди.

Прочитај

Green Tea

Kреативниот директор на марката Dom Perignon , го истражувала Лени Кравиц и неговите нови карактеристики во соработка со оваа куќа од шампањско … Поточно,...

Four Seasons

Дали сакате пауза од сè околу вас – цивилизација, современи уреди, Интернет, работа и луѓе? Имаме совршен предлог за вас … Островот Асатиг е...

Wall Street

Брендот Porsche го воведе моделот 911 Targa 4S Heritage Design Edition, кој доби елементи за дизајн од 1950-тите и 1960-тите, и е првото од...

Cotton Club

Импресивна, но повторно софистицирана колекција што Крис ван Аш ја потпишува за марката Berluti… Очигледно, розите цветаат во марката Berluti. Со креативно водство на...