• Сподели на:

5 совети за хранење на вашето бебе со цврста храна

___

Не сите бебиња лесно прифаќаат храна на која не се навикнати и чиј вкус не го препознаваат. Еве како да му помогнете на своето малечко полесно да ја направи неопходната транзиција во исхраната.

  1. Оброкот измешајте го со мајчино млеко или со формула. На тој начин вкусот на храната ќе му го доближите до оној на кој е навикнато.
  2. Опремете се! Пред да почнете да го храните со цврста храна, погрижете се да ги имате сите потребни елементи: столче за хранење, чинија, лажица…
  3.  Почнете да го храните кога е одморено и расположено. Ако инсистирате да јаде кога е поспано или уморно, помали се шансите за „успешна мисија“.
  4. Храната што ја приготвувате за вашето дете треба да биде свежа, здрава и дозирана. Не претерувајте со обилни оброци!
  5. Доколку не успеете „од прва“, обидувајте се и понатаму! Експертите велат дека се потребни околу 15 обиди бебето да ја прифати храната. Затоа, не се разочарувајте, обидете се и следниот ден.

Оставете коментар

___