Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Секс и Врска

Љубовта создава зависност како дрогата!

Сите сме слушнале мислата дека љубовта е како дрога, но всушност и според истражувањето се покажа, дека тоа е вистина. Вљубувањето навистина има сличен ефект врз организмот и ги активира истите делови од мозокот, како илегални супстанции.

Појавата на чувства доведува до емоционална реакција во овој дел од сивата материја, која е поврзана со мотивацијата и чувството на задоволство. Научниците велат дека нашиот мозок е изграден така што го избираме партнерот која сме мотивирани да го освоиме и дури сме подготвени да дојдеме до екстремни постапки, пишува Daily Mail.

Чувството на задоволство произлегува од тоа дека се чувствуваме добро и сфаќаме дека за тоа  вредат напорите кои ги правиме. Лису Браун, невролог во медицинскиот колеџ “Алберт Ајнштајн” во Њујорк, вели:

“Можете да се чувствувате среќни кога сте вљубени, но можете и да почувствувате чувство на анксиозност”.

Професор Браун, исто така, наведува дека делот за задоволство во мозокот и центарот на задоволство се од витално значење за нашиот опстанок, бидејќи тие ја предизвикуваат потребата од близина и секс.

“Интензивната, страсна љубов го користи истиот систем во мозокот кој се активира кога еден човек е зависник од дрога”, вели коавторот на истражувањето Артур Арон, психолог од Државниот универзитет на Њујорк.

Податоците од истражувањето се базираат на магнетна резонанца на десет жени и осум мажи, кои тврделе дека се силно вљубени. Должината на нивните врски се движи од еден месец до помалку од две години. На учесниците им биле прикажани слики на партнерката и од човек што личи на нивниот партнер.

Научниците утврдиле дека објектот на чувства ги предизвикува најсилните емоции на кои е способен човекот. Истражувањето покажува дека должината на врската и емоциите не се целосно поврзани, бидејќи и кај долгогодишните партнери се основани идентични реакции. Утврдено е дека кај луѓето со подолги врски активностите во овие делови на мозокот се поврзани со приврзаност и посилна симпатија.

“За повеќето луѓе, стандардниот модел е бавен пад на страста во подолга врска, но раст во приврзаноста”, рече д-р Арон. “Додека љубовта постои, ние навикнуваме на врската и не се плашиме дека партнерот ќе не напушти, па не сме толку фокусирани на сексуалната желба”, додава тој.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Многу сопственици на куќи денес, барем оние што можат да дизајнираат свој дом, избираат винарски визби како една од клучните простории… Кога треба да...

Wall Street

Просторот за криптовалути сега вреди над 2 трилиони долари, и сите од производители на автомобили од висока класа до луксузни туристички компании се борат...

Fool Moon

Пинк често се смета за женствена, несериозна, нежна, романтична … но низ историјата ја носеа моќни жени кои беа незаборавни во фустани во различни...

Cotton Club

Новиот простор од 800 квадратни метри ќе го содржи најдоброто од овој бренд, вклучувајќи колекции Ready-to-Wear, чанти, чевли и додатоци. Исто така, ќе содржи...

Advertisement