Време на подготовка: 35 минути / ќе послужите: 4
- 2 филети од лосос, без кожа (околу 250 грама)
- Сол и мелен црн бибер
- 3 чаени лажички ладно ценедо маслиново масло
- 2 млад кромид, исчистен и исецкан
- 1 црвен грејпфрут, без кора поделен на парчиња
- 1 авокадо, без кора исецкано на парчиња
- 2 чаши семки од сончоглед или магдонос
- 1 чаена лажичка сок од лимон
Чекор 1
Загрејте ја рерната на 200 степени. Засолете ги филетите со сол и бибер. Сместете ги во 22 см сад за печење. Посипете ги со масло и половина од исецканиот кромид. Печете го лососот додека не добие потемна боја во средина, 10 до 12 минути. Префрлете го во чинија да се олади.
Чекор 1
Поделете го лососот на ситни парчиња еднакво во сите 4 чинии за сервирање. Додадете сегде од грејпфрутот, лососот , авокадото и сецканиот кромид и семките од сончоглед. Зачинете по желба со сол и бибер. Измешајте 2 лажички маслиново масло со сок од лимон и посолете. Со овој сос прелејте ја салатата.

You must be logged in to post a comment Login