• Сподели на:

Пржени печурки со тост лепчиња и пржени јајца

___

Време на подготовка: 30 минути / ќе послужите 4

 

  • 1 кришка тост лепче
  • 3 супени лажички маслиново масло
  • 2 главици лук, исечкани
  • ½ килограм свежи шампињони, исечкани
  • сол
  • црвен пипер
  • ¼ чаша бело вино
  • 2 ливчиња мајчина душица
  • 4 јајца

pecurki

Чекор 1

Загрејте ја рерната на 200 степени. Тостирајте ја кришката леб. Откако ќе завршите, исечете ја кришката на две половини.

 

Чекор 2

Пропржете го лукчето во маслиново масло на тивко, околу 1 минута. Зголемете ја температурата на пржење и додадете ги печурките, додека не станат златно кафени, што значи пржете ги околу 10 минути. Додајте сол и црвен пипер. Потоа, додадете го белото вино, а краток момент подоцна и ливчињата од мајчина душица. Промешајте и тргнете ја тавата за пржење од шпоретот.

 

Чекор 3

Направете 4 дупки во миксот од печурки и во секоја искршете по едно јајце. Вратете ја тавата на шпорет и пржете околу 4 минути. Врз јајцата посипете сол и црвен пипер.


Оставете коментар

___