Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

КУЈНА

Посен колач

Потребни состоки за 4 лица:

За тесто:

  • 200гр компир
  • 200гр шеќер во прав
  • 250гр маргарин
  • 400гр брашно
  • Лажичка сода бикарбона
  • Лимон

За фил:

  • 150гр лешник + 50гр лупени лешници
  • 100гр суво грозје
  • 50гр локум
  • 5 лажици џем по избор

За глазура:

  • 100гр чоколадо за готвење
  • 100гр маргарин
  • Лажица масло

 

Начин на подготовка:

Компирот сварете го со лушпа, исцедете го и оставете да се олади, а потоа изгмечете го да добиете пире. Додадете маргарин, шеќер во прав, брашно, сода бикарбона, рендана кора од лимон и мешајте да добиете хомогено тесто.

Од тестото направете јувки, покријте го со крпа и оставете го на страна 30 минути. Тестото уште еднаш помешајте го, поделете на два дела и развлечете го на побрашнета работна површина.

Првата кора положете ја на дното на подачканот плех, премачкајте ја со слој џем, одозгора посипете мешавина од суво грозје, исецкан локумм и крупно исечен лешници, па поклопете со друга кора. Печете 30 минути во рерна загреана на 180 степени.

За тоа време на пареа растопете чоколадо и маргарин, додадете масло, силно помешајте и оваа глазура истурете ја преку оладениот колач. Украсете со цели ислупен лешнци, исечете на коцки и до сервирање чувајте во фрижидер.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Advertisement