Во моментов се хит овие мини калапчиња, па се почесто ќе гледате вакви мини тортички. Можете да ги ставите и во правоаголен калап па да сечете коцки. Калапчето треба да биде со дијаметар од 10 мм.
Од оваа количина излегуваат две мини коцкички.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
20 свежи урми
8 лажици мелени потпечени кикирики
малку сол
1 лажчка екстракт од ванила
За кремот потрбни се:
100 гр. сурови индиски ореви
1 лажица сок од лимон
4-5 лажици јаворов сируп
1 лажичка екстракт од ванила
4-5 лажици вода
200 гр. путер од кикирики ( без масло)
малку сол;
Чоколаден прелив:
2 лажици какао
1 лажица шеќер
2-3 лажици вода
1 лажичка густин
Начин на подготовка:
- Состојките за основата со рака измесете ги да добиете малку леплива смеса.Поделете на два дела и ставете во калапчињата, притиснете и израмнете.
- Ванила кремот од индиски ореви е основа за повеќето сирови десерти. Индиските ореви треба да стојат во вода 5-6 часа претходно, најдобро цела ноќ. Потоа ставете ги во блендер заедно со јаворовиот сируп, сокот од лимон и ванилата и изблендирајте да добиете кремаста смеса. Постепено додавате 4-5 лажици вода. Потоа во сад на страна се соединуваат путерот од кикирики и солта.
Распоредете во калапчиња и израмнете од горе.
3. Чоколадниот прелив моѓе да се направи и без густин. Во сад на ога ставете го какаото, шеќерот и две лажици вода. Мешајте на тивок оган додека не се стопи и смесата не стане хомогена. Во сад на страна со 1 лажица вода растворете го густинот и додадете го кај млекото. Промешајте малку да згусне па тргнете ја смесата од оган за да се олади. Прелијте ги калапчињата и оставете ги во фрижидер.

You must be logged in to post a comment Login