• Сподели на:

Маринирана туна со багет

___

  • 1 лимон
  • ½ шолја маслиново масло
  • ¼ шолја балсамико
  • 1 мал црвен кромид, исецкан на тенки парчиња
  • 60 грама маслинки (препорачуваме мали)
  • Ливчиња од свежо оригано
  • 2 пакувања (500 грама) маринирана туна
  • 1 багет
  • Сол и црн бибер по желба

Чекор 1

Убаво измијте го лимонот, со ренде по должина отсранете ја кората. Остатокот од лимонот резервирајте го за употреба покасно.

Чекор 2

Парчињата од кора од лимон, маслото, оцетот, кромидот, маслинките и ориганото измешајте ги во длабок сад. Додадете ја туната и посолете, прелејте со лимонов сок. Оставете во фрижидер околу 30 минути. Исечете го багетот по ваша желба и сервирајте ја туната со него.


Оставете коментар

___