Оваа брза и едноставна торта за подготовка е премногу вкусна и затоа одлучивме да Ви ја препорачаме.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ
За КОРАТА :
* 650 гр. мелени чоколадни бисквити
* 150 гр. стопен путер
* шеќер во прав ,доколку е потребно;
За КАРАМЕЛ :
* 130 гр путер
* 1.2 дл јаворов сируп
* 380 гр кафеав шеќер
* 1,7 дл слатко кондензирано млеко (варен со шеќер како густ сируп)
* 100 гр сецкани кикирики
За ФИЛОТ потребно е:
* 250 гр сецкани темно чоколадо
*2,5 дл павлака павлака за готвење
* 60 грама путер
ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Во сад измешајте ги бискитите со путерот и 5-7 лажици шеќер во прав. Од смесата направете кора, ставете ја во сад со должина од 20 см , цврсто притиснете ја и печете 10 мин. Отакако ќе се испече кората се остава добро да се излади.
КАРАМЕЛ: Во сад растопете го путерот и додајте го јаворовиот сируп и кафеавиот шеќер откако путерот ќе се растопи. Ги мешате 3-4 минути , додека не се згусне добро и потоа тргнете го да се излади. Потоа во истиот сад го додавате млекото и кикириките и се меша се додека смесата не се згусне добро, тргате на страна и чекате да се олади. Колачот се остава да стои во фрижидер околу 30 минути.

You must be logged in to post a comment Login