• Сподели на:

Не наоѓаш работа? Обнови ја својата кратка биографија

___

Не наоѓаш работа? Обнови ја својата кратка биографија

Изгледа невистинито, но работодавачите во компаниите ги гледаат кратките биографии кои се обновени и во согласност со новите технологии. Каква е твојата биографија? Во продолжение ти откриваме неколку трикови.

 

1- Покажи колку вредиш. Стави ги настрана биографиите кои содржат само лични податоци и минати работни искуства, работодавачите во кратките биографии бараат кои се твоите способности, таленти и карактеристики кои те издвојуваат од останатите. Пред да започнеш размисли што можеш да и понудиш на компанијата? Размисли за одговорот и напиши го.

2. Биди отворена и искрена. Твојата кратка биографија ќе ти ја отвори вратата на првото интервју. Доколку во неа напишеш способности кои ги немаш или пак минати работи кои не си ги работела, сè пропаѓа во вода кога ќе се соочиш лице в лице со оној кој го прави интервјуто. Секогаш кажувај го своето вистинско работно искуство.

3. Оригиналност. Доколку една од твоите наведени способности (без рзалика за која работа станува збор) е дека си креативна или динамична, покажи го тоа со видео-биографија. Во неа треба да ги вклучиш твоите лични податоци и контакт и да кажеш кои се твоите професионални способности и што можеш да понудиш. Внимавај со должината, не смее да трае повеќе од 2-3 минути.

4. Задржи ги твоите социјални профили. Не може да не се забеежи дека социјалните мрежи се новата алатка за барање работа. Кога еден работодавец ќе ја прими твојата кратка биографија, сигурно го бара твоето име на Google за да ги види твоите профили на Twitter, Facebook или LinkedIn. Задржи ги и преку нив претстави го само твојот професионален профил.


Оставете коментар

___