Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

совети

Музика која ќе ви ја продолжи концентрацијата

 

Во канцелариите, работата често се извршува со музика во позадина. Многу поединци слушаат музика додека работа и дома. Но секоја музика не е добра за концентрација. Компанијата „Focus at will“, со помош на невролог и психолог открила која музика при работа ја продолжува концентрацијата до четири пати.

Според нивните статистики дури 50% од луѓето слушаат музика додека работат или учат. Но тоа е погрешен вид музика. Популарната музика го одвлекува вниманието од работата. Нејзината цел е интелектуална и емотивна реакција на слушателот.

Компанијата „Focus at will“ со помош на неврологот Евиан Гордон и професорот по психологија од универзитетот UCLA, д-р. Стивен Сидероф, утврдиле која музика функционира како „зголемувач на вниманието“. Според нивните изтражувања, овој тип на музика директно влијае врз лимбниот систем, овозможувајќи подолга концентрација.

Концентрацијата на просечен човек држи во сегменти од по 20 минути. „Focus at will“ тврди дека со музиката која ја предложуваат, може да се работи и до 100 минути пред првата пауза. Исто така, неопходни се 20 минути за да се започне со работа, но со оваа музика преиодот значително се скратува.

Прочитај

Route 66

Ако се појави жолтото светло на таблата со инструменти, што укажува дека вашето возило е во резерва, некои возачи ќе паничат, а некои ќе...

Fine Living

Архитектонската волшебна вила, во кој главниот лик во крими/трилерот ја толкува Ким Бесинџер, е достапна за купување….. Елегантното скалило од леано железо е непогрешливо....

Wall Street

Британската влада доцна во четвртокот објави дека ќе воведе задолжителнен карантин за повратниците од Франција во сабота од 3 часот по полноќ, на британските...

Route 66

Со децении, Mercedes како концепт за луксузен автомобил е особено популарен во Америка, каде што го сакаат многу спортисти. Меѓу нив е и Мајкл...