• Сподели на:

3 грешки кои ја уништуваат фарбаната коса

___

На фарбаната коса и е потребна посебна, дополнителна нега. Пред се, неопходна е хидратација, но на повеќето жени ги прават овие три грешки со кои несвесно ја оштетуваат косата.

Пречесто миење

Немојте косата да ја миете секој ден. Ако се масти, користете шампон за сува коса. Косата мијте ја со ладна вода, бидејќи на тој начин бојата ќе биде постојана, а влакното сјајно.

Високи температури

Фенот, пеглата за коса и фигарото ја оштетуваат косата дупло повеќе од вообичаено. Фарбаната коса е чувствителна на топлина и лесно се суши. Затоа пред обликување на косата обавезно нанесете препарат за заштита од топлина, а фенот, пеглата или фигарото наместете ги на пониска температура.

Погрешно фарбање

Погрешното фарбање ја оштетува косата и коренот. Кога сакате да го покриете израстокот, најдобро е да не ја фарбате цела коса. Ако сакате да ја смените бојата, најубаво е да нанесете боја на исрастокот, да почекате неколку минути, потоа продолжете со фарбање на остатокот од косата. На овој начин ќе добиете уедначен изглед.


Оставете коментар

___