• Сподели на:

Што велат другарките?

___

Голема уметност е да знаете да уживате во туѓата среќа и на вистински начин на реагирате на убавите вести. Замислете дека другарката доаѓа целата возбудена, ве гушка и ви кажува дека ќе се мажи! А вие? Постојат работи кои никако не смеете д ги кажете во такви ситуации.

Никако:”Верена си? Веќе? Па штотуку го запозна?” Иако мислите дека идната невеста прави најголема грешка во својот живот, не е ваше да судите за нејзината врска, особено ако не сте толку блиски. Секој таков кометар само ќе ве оддалеќо од листата на гости…

Немојте ниту да велите:”Супер се мажиш? Кога? Да запишам во својот распоред?”

Можеби сте навистина блиски или барем вие мислите дека сте, но тоа не значи дека стреба да го составувате списокот на гости. Особено денес кога поголем дел од младите се обидуваат да го намалат бројот на гости.

Но затоа кажете:”Одлично! Одиме на кафе!”, големи се шансите дека идната невеста ќе има многу да раскажува, прашува, да се жали… Добро ќе и дојде пријателски разговор и некој да ја сослуша.

Drugarice 3 velika

Под не – никако додадете: “Ќе банкротирам за твојата свадба на Малта”.

Ако другарката одлучила да се венча на некоја егзотична дестинација, таа веќе знае дека нема сите гости да бидат во можност да присуствуваат. Или одите или не, но немојте да се жалите и да создавате чувство на вина. Секогаш постои фин начин да и објасните дека нема да можете да присуствувате.

Ако невестата ве замолила да ја придружувате и да и помогнете во изборот на венчаници, тогаш се подразбира дека имате право да кажете ѓто мислите. Во спротивно, подобро е да се воздржите, ако фустанот не ви се допаѓа…Не ја започнувајте реченицата со ”Па…Хммм…фустанот е некако…”Само ќе ја повредите и доведете до сомнеж околу изборот на венчаници, кога е веќе доцна за било што да се направи.


Оставете коментар

___