• Сподели на:

Исповед на мајката на Андрејa Пејиќ: Се поклонувам пред своето дете, таа е многу храбра!

___

Уште како дете се облекувал во фустанотод мајка си, и се замислувал во улогата на балерина. Девојката родена во телона момче требаше долго време да се одлучи да ја соопшти одлуката на јавноста дека сака да гопромени полот. Една од најубавите и најбарани модни модели на денешницата, неодамна во Америка си го исполни сонот од детството

 

Андреј Пејиќ започнува ново поглавје во својот животот и сега со право се нарекува – Андреја.

 

Одлуката, на сега нејзината ќерка, која за оваа, нималку леснатема да зборува во јавноста беше многу тешка, но храбра, вели Јадранка Пејиќ, мајката на Андреја.

“Се поклонувампредсвоето дете, без разлика на тоа како можат некои да го сфатат. Да го заборавиме неговото занимање на модел, висок животен стил во Менхетен и такви работи. Од социјалошки аспект е важно Андреа дазборува за тоа јавно, само затоа што има толку многу луѓе , многу слични деца, без оглед на тоа што различни.Таа сакаше да им даде на другите надеж, поддршка, охрабрување.За да можете и да застанете за себе, и искрено му кажете на светот -.. да јас сум различна, но јас не сум криминалец, јас никому не мупосакувамзло. Така сум роден и тоа не беше мој избор. Од ова, како што сум роден, со помош на семејството и околината можам да го направам најдоброто што можам. ”

 

Андреј Пејиќ започна на глобалната модна сцена во 2010 година, кога се појави како занесна манекенка во тело на маж.

 

“Со малку пари во џебот, сама отиде во светот, прво во Лондон, Париз, самата се снајде, а потоа се пресели во Њу Јорк. Како мајка, не можев со мојата учителска плата, и работа на замена, да и дадам многу, уште и како самохрана мајка, додека постариот син Игор студираше. ”

 

Андреј е како момче роден во Тузла во 1991 година, а следната година се преселува со родителите, Владо и Јадранка, во Белград. Откако нивните родители се развеле во 1996 година, со неговата мајка, брат Игор и неговата баба се преселува во Мелбурн. Бабата Даница претходно живеела и работела во Јагодина, каде што е роденамајката на Андреа Јадранка.

 

“Кога ќе ја погледнетеисторијата на нашето семејство, гледаме дека ништо не ни било така лесно. Не можам да ви кажам дека нешто сме постигнале со леснотија и среќа. Со самиот чин на напуштањето на својата земја, сите воени случувања, фактот дека сме биле бегалци, бевме првата група имигранти во друга земја. Се најдовмево еден вистински босанскилонец, во кој требаше да се живее, преживее и опстане. ”

 

Андреја отсекогаш била симпатично и убаво дете. Дете кое секој родител би го посакал. За жал, немаше доволно среќна да го почувствува, како постариот брат Игор, добариот живот во родниот град Тузла, каде што тие беа заедно со татко, мајка и баба.

 

“Таму работев, како директор, татко му (Владо) работеше како директор, живеевме во една средина каде што бевме почитувани, каде имавме добри соседи и пријатели. Завршив Филозофски факултет во Сараево, а татко му во Белград. Имавме убавиплати, убав дом, куќана море. Навистина убав живот. Мојот татко беше адвокат, потекнуваме од академскиот семејство. Еј, да имавме среќа и можност да живееме таму. Како бебе, Андреа не се сеќава на ништо добро од таму. ”

 

Во овој хаос од живот, вели Јадранка, требаше да најдеме сили за да им обезбедиме на децата подобар живот.

“А нашиот живот се сведе на преживување, не чувствувавме никаква убавина. Со бабата (Даница) успеавме колку што беше можно на децатада им ги задоволиме нивните потреби во детството, за да бидат безгрижни. Не знам како успеавме во тоа, затоа што ние навистина се трудевме “.

Срцето на мајката Јадранка чувствуваше дека нејзината Андреа е различно дете, многу паметно, внимателно,па се трудеше да му даде дополнителна љубов и внимание.

“Мојата Андрејаизгледаше како момче, со нежни сини очи. Уште како бебе беше таква. Како дете сакаше да ја погледнемојота шминка, да скокне во моите потпетици, да си игра со девојчиња. Таа сакаше кукла, но боже , што ќе речат соседите, што ќе каже бабата. Чувствував во моето срце дека тоа е поинакво дете. Разговарав со пријателите за тоа, но тие ми рекоа дека тоа не мора да значи ништо, дека тоа ќе се промени во пубертетот “, рече Јадранка дека признава дека и е жал што тогаш не била едуцирани за разликите кај децата.

“Никој не ме поучи, можеби и јас направив неколку грешки. Можеби да знаев, ќе можев да ја заштитамАндреја повеќе. Толку ми е жал што не и купив Барбика, а таа толку многу сакаше. И купив некои глупави Ренџерс, за момчиња, бидејќи брат и Игор рече дека тие се подобри. Брат и постојано ја влечешена карате, фудбал, но таа не беше заинтересирана. “


Оставете коментар

___