Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Здравје

Рак на грло на матка

Јануари е Национален месец за подигање на свеста за ракот на грлото на матката. Во светот, ракот на грлото на матката е дванаесетти  по честота и петти по смртоност рак кај жените. Заболуваат околу 16 од 100.000 жени годишно. Во Македонија годишно од рак на грлото на матката заболуваат околу 300, а умираат над 30 жени,според статистичките податоци во 2008 година заведени се 297 заболени од рак на грлото на матката . Честотата на заболувањето во Македонија е зголемена два пати за последните 20 години, со оглед на тоа дека се почесто ракот на грлото на матката се дијагностицира кај се помлади жени.
Во медицината познато е дека ракот на грлото на матката го зафаќа тесниот дел на матката каде што истата се спојува со врвот на вагината. Може да се манифестира со вагинално крварење, но симптомите можат да бидат отсутни се до моментот кога ракот не дојде во напредната фаза. Лекарите како најчести симптоми при рак на грлото на матката ги потенцираат: губење на апетит, губење на тежината, замор, болки во карличниот дел, болки во грбот, болки во нозете ,еднострано отечена нога , силно крварење од вагината, протекување на урина или измет од вагината и  фрактури на коските.Американското здружение за рак ја нуди следнава листа на ризик  фактори за цервикален карцином: хуман папилома вирус (ХПВ) инфекција, пушењето, инфекцијата со ХИВ, инфекција со хламидија , менување на сексуални партнери,стрес ,начин на исхрана , хормонални контрацептивни средства, повеќекратни бремености како и фамилијарна историја на рак на грлото на матката. Националниот Советодавен Комитет за имунизација препорачува рутинска вакцинација за девојките на возраст од 11 и 12 години. Вакцината е најефикасна ако им се даде на девојчињата пред да станат сексуално активни.Иако, со  вакцината може да се спречат и до 70 проценти од случаите на рак на матката, таа не може да ја спречи инфекција со секој вирус кој го предизвикува ракот на матката.Лекарите ги препорачуваат Рутинските Пап тестови како најефикасниот начин за откривање на рак на матката во најраните фази. Сексуално преносливи болести како што се хуман папилома вирусот (ХПВ) може да се шират  од гениталиите, анусот, устата или  грлото  во текот на сексуалните односи затоа се препораачува користење машки или женски кондоми за да се намали ризикот од добивање на рак на грло на матката.Една од препораките е да се престане со пушење. Истражувањата покажаа дека пониските нивоа на антиоксиданси ,витамин А, витамин Ц, витамин Е,состојките наГе 132 + натурал, заедно со пониско ниво на фолна киселина доведува до зголемување за  ризикот од развој на CIN.Особено се истакнува дека антиоксидансите се биолошки активни материи кои го отстрануваат вишокот на слободни радикали и помагаат во намалување на оштетувањата настанати од нивното влијание. На нашиот пазар постојат современи препарати кои содржат антиоксиданси, но најдобро е да се користи препарат кој содржи комбинација на високоефикасни антиоксиданси кои ќе обезбедат силна антиоксидативна заштита.Ge132+ и Ge132+Natural се комплексни антиоксидативни препарати кои може да се користат за превенција и третман. Моќни формули кои ја зголемуваат општата здравствена состојба на организмот, ги зајакнуваат одбранбените функции на имунолошкиот систем, поседуваат хепатопротективен ефект и се дополнителна терапија кај малигни заболувања а тоа значи дека се одличен додаток во исхраната и терапијата при болести поврзани со грлото на матката.
ge132plus

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Fine Living

Иако за многумина „никна“ преку ноќ, мостот всушност е изграден од 2017 година. Долг е 100 метри и се издига до максимална висина од...

Fool Moon

5 манипулативни тактики што ги користат нарцисоидите! Нарцисоидите се многу вешти во манипулативни игри – тие знаат како да го привлечат и задржат вниманието...

Cotton Club

Кејси Кадваладер, креативниот директор на Mugler, ја претстави колекцијата пролет-лето што е веќе достапна за купување на веб-страницата на модната куќа. Дизајнерот продолжи да...

Four Seasons

Замокот нуди прекрасен панорамски поглед на регионот, кој инаку е познат по своите добри вина. Каква среќна случајност! Castel del Monte или „ридски замок“...

Advertisement