• Сподели на:

Колку грама шеќер можеме да јадеме на ден?

___

Од 1990 година Светската здравствена организација прогласи дека препорачливо количество шеќер на ден е 70 грама за мажите и 50 грама за жените. Но модерните научници имаат друго мислење по ова прашање.

Истражувачите од Њукасл утврдиле дека не семат да се конзумираат повеќе од 30гр шеќер дневно. Запазувајќи ја оваа мерка, не само што ќе се погрижиме за својата тежина, туку ќе ја спречите и појавата на дијабетис, срцеви проблеми и кариес.


Оставете коментар

___