• Сподели на:

Какви предности има вежбањето на јога?

___

Активностите со јога не само што ја развиваат флексибилноста на телото и мускулната сила, ја зголемуваат и мотивацијата, ја подобруваат концентрацијата и ја намалуваат нервозата, предизвикана од стресното живеење, покажуваат податоците од американските истражувања.

Учесниците во истражувањето редовно се занимавале со јога во текот на 10 недели. На втората и деветатта недела од експериментот тие биле тестирани со стандардни методи, каде им биле оценети нивото на концентрација, мотивација и загриженост. Кај сите учесници било констатирано намалување на нивото на вознемиреност, а нивната мотивација за постигнување на различни цели значително се зголемила, објави New York Times.

“Несомнено јогата позитивно влијае на психата”, вели Трејси Статлер, спортски психолог од Државниот калифорниски универзитет во Сан Бернардино, САД. Во западниот свет јогата се смета за вид на физички вежби, а на исток начин за релаксација, изострување на менталната перцепција и позитивен поглед на светот.

 


Оставете коментар

___