Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Здравје

Холестеролот не убива! Лековите против таа “болест“ се безкорисни, па и опасни!

Професорот Фелипе Еван во својата книга “Вистината за холестеролот“ тврди дека зголеменото ниво на холестерол не предизвикува атеросклероза како и дека концептите за добар или лош холестерол немаат основа, а дека лековите против зголемен холестерол се безкорисни, па дури и опасни.

Еван меѓутоа не е единствениот кој тоа го тврди. Пред повеќе од 20 години, професорот Мариан Апфелбаум во книгата “Да се живее со холестеролот“, објаснува дека антихолестеролскиот поход почива на нелогичност. Тука е и Мишел де Лоргерил, француски кардиолог автор на книгата “Холестерол, лаги и пропаганда“ кој меѓу другото објаснува дека холестеролот е неопходен за нормална функција на клетките, мускулите, неуроните, срцето, мозокот и метаболизмот.

Освен тоа на иницијатива на швеѓанинот Уфа Равнски, автор на делото “Митовите за холестеролт“, 98 научници и лекари меѓу кои повеќето објавуваат во реномирани списанија како што е Лансет, се собрале во рамките на Меѓународната мрежа создадена од холестерол – скептичари. Сите велат дека, секој со свои теории и факти, стигнале до заклучок дека ништо во научната литература не го докажува постоењето на врската помеѓу новото на холестерол и атеросклерозата. И повторно сето ова се препишува на “совеста“ на фармацеутските гиганти кои безмилосно ги цицаат парите и животот на луѓето.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Four Seasons

Според архитектурата, би рекле дека сте во Тунис или Мароко, а всушност сте во татковината на витезите од Малта, најголемиот симбол за одбрана на...

Cotton Club

Италијанската луксузна куќа Dolce & Gabbana ја претстави својата кампања Essentials есен/зима 2021 година во која се појавува супермоделот Бјанка Балти. Рекламната кампања за...

Route 66

Ерата на Пагани Хуаира е при крај. Или можеби не? На крајот на краиштата, Pagani до неодамна сè уште ја градеше повремената Zonda за...

Fool Moon

При самото спомнување на Италија, првото нешто што ни паѓа на ум е одреден вид на кежуал гламур. Како оваа држава го доби тој...

Advertisement