• Сподели на:

Гладувањето ги уништува мускулите

___

Кога ќе започнат со диета, многумина се одлучуваат на претерано гладување. Научниците покажале како гладувањето влијае на нашиот организам.

Истражување: Тим од лекари во Холандија ги испитале мускулите на осум здрави мажи, што биле подложни на експерименти од 72 часовно гладување. Бидејќи прескокнувале оброци 3 дена, овие мажи искусиле намалување на клучниот регулаторен мускул за 50 проценти. Да објасниме подобро, кога неговата активност опаѓа, се забрзува слабеењето на тонусот на мускулите, по што се активираат ќелиите задолжени за опстанок.

Што значи тоа: Дури и ако сте здрави и млади, прескокнувањето на оброци може да доведе до слабост и малаксаност каква што е типична за старите и болните особи. Исто така, друго истражување покажува дека прескокнувањето на оброците доведува до уништување на мускулите, и тоа најмногу кај старите особи.

Суштина: Вашите мускули се вашата сила.


Оставете коментар

___