Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Здравје

Ѓумбирот ги лечи отоците

Медицинскиот назив на лекот за намалување на отоците е едем, па затоа лековите кои се наменети за намалување на отоци се нарекуваат протиедемски средства.

Краставицата е еден од најпознатите лекови за лекување на отоци. Во тоа може да уверат многу жени кои имаат отоци на капаците на очите и кои го користеле токму овој зеленчук.

Краставицата содржи најмалку две противедемски состојки: аскорбинска и кофеинска киселина. Но, и други противедемски билки – ѓумбир и куркума – помагаат кај отоците.

Веќе подолго време традиционалната медицина го користи ѓумбирот за ублажување и намалување на отоците, а посебно оние кои се предизвикани од артритис.

Според едно известување, супстанцата зингибаин, еден од најактивните состојки на ѓумбирот, воедно и еден од најсилните природни протеолитички ензими. Само еден грам зингибаин може да омекне дури осум килограми месо.

Прочитај

Four Seasons

Постојат некои места на нашата планета, кои едноставно содржат повеќе маѓија од останатите. Еден од нив сигурно е Маракеш… Можност да уживате во мир...

Cotton Club

Постојат само два момента кога времето речиси ќе застане – кога сте во карантин и кога секој ден ви изгледа речиси ист, а потоа...

Fine Living

Rimor X јахтата е дизајнирана да ве однесе од едниот до другиот крај на земјата, а нејзиниот ентериер не потсетува на луксузна хај-тек палата,...

Route 66

Бугати Тип 57 и неговите подоцнежни варијанти се моментално најпосакуваните автомобили на светот, барем кога станува збор за вредноста , додека меѓу нив особено...