Ново истражување сугерира дека грчкиот јогурт нуди придобивки што одат подалеку од само внес на протеини и има неверојатни придобивки за телото по тренингот.
Во студија објавена во списанието Nutrients, канадските истражувачи ги следеле тренинзите на 30 здрави, млади возрасни мажи и ги анализирале нивните грицки по тренингот што содржеле јаглехидрати и грчки јогурт.
Истражувачите откриле дека додавањето грчки јогурт во нивната исхрана ги намалува одредени маркери на воспаление поефикасно од само јаглехидратите. Студијата сугерира дека грчкиот јогурт по тренингот не само што го поддржува растот на мускулите, туку може да помогне и во регулирањето на воспалението.
Воспалението е нормална реакција на тренинг за сила, кога мускулните влакна развиваат мали кинења. Ова се манифестира како болка, вкочанетост и оток.
Сертифицираната клиничка нутриционистка Аутумн Бејтс изјави за Fox News Digital дека грчкиот јогурт е идеална грицка по тренингот поради неговата содржина на протеини.
„Протеините се главната хранлива материја потребна за закрепнување од тренинг. Грчкиот јогурт е богат со аминокиселината леуцин, која е потребна за оптимално закрепнување и опоравување на мускулите. Јаглехидратите можат да помогнат во замена на мускулниот гликоген, но тие не ги обезбедуваат градежните блокови потребни за закрепнување на мускулите, аминокиселините“, рече таа.
За да ги добиете сите придобивки од ова јадење, таа рече да купувате само обичен, незасладен и идеално полномасен грчки јогурт.
„Полномасните верзии се покажаа како поситни од верзиите со ниска масленост, што значи дека е помала веројатноста да грицкате помеѓу оброците“, забележа Бејтс.
Покрај тоа, полномасните млечни производи имаат значително повеќе витамин К2, кој е суштинска хранлива материја за здрави коски, срце и заби. Бидејќи витаминот К2 е витамин растворлив во масти, го отстранувате поголемиот дел од него кога се одлучувате за млечни производи со ниска масленост.
Исто така, јадењето друга антиинфламаторна храна како масна риба, сурови јаткасти плодови и семки, бобинки, лиснат зеленчук и здрави масти како маслиновото масло, додека се намалува преработената храна, транс мастите, рафинираните шеќери и се избегнува алкохол и пушење, исто така, може да помогне во намалувањето на воспалението во нашите тела.
Земањето висококвалитетни додатоци како што се омега-3 масни киселини, куркумин и одредени витамини, како што е витаминот Д, може да помогне во намалувањето на воспалението.
