Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

КУЈНА

Пита со компир и праз

ПОТРЕБНИ СОСТОИЈКИ:

* 500 гр. кори за пита

* 600 гр. компир

* 2 пар. праз

* 100 мл зејтин

* 3 јајца

* 200 мл јогурт

* 200 мл млеко

* по вкус сол и бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Компирот се лупи и се ренда на крупнта страна на рендето.

Празот се сецка.

Во тава на оган се става зејтинот и се пропржува компирот додека да омекне. Пожелно е да се пржи на тивок огн.

Одкако компирот ќе омекне во него се додава празот и зачините по вкус, и се пржи се заедно додека да омекне и празот.

Во тавче големина од електричен шпорет се става малку зејтин.

Се започнува со филување на корите. Се зема една кора и по средината се распоредува малку од филот се преклуповаат навнатре двете страни до средина и се набира како хармоника и така подготвена се става во тацчето. На истиот начин се подготвуваат и останатите кори.

Во сад се матат јајцата со вилушка и во нив се додаваат јогуртот и млекото и таа смеса се полева рамномерно врз корите.

Се пече во загреана рерна на 200 степени се додека да зарумени.

Печената пита се остава малку да се излади и потоа се сече на коцки.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

Green Tea

Овој моќен зелен, лиснат зеленчук е полн со витамини и минерали, а е најпознат по високите нивоа на железо, што се неопходни за целиот...

Fine Living

90-тите се вратија во декорот на домот, но сега во помодерна, елегантна верзија. Минимализмот, некогаш ладен и стерилен, сега доаѓа со природни тонови и...

Cotton Club

Во ноќ на голема напнатост на модната писта на „Victoria’s Secret“, Бела Хадид привлече внимание со својот жежок и никогаш подобар изглед. Кога се...

Green Tea

Витаминот Ц е еден од најважните хранливи материи, кој во нашето тело игра клучна улога во одржувањето на доброто здравје. Иако често се препорачува...

Advertisement