Време за подготовка: 35 минути / Порции: 4
- 3 лажици соја сос
- 3 лажици јаболков сок
- 1 лажица јаболков оцет
- 1 лажица шеќер
- 3 чешниња лук, мелен
- црн бибер
- Говедски бифтек, исечен дијагонално во ленти
- 1 лажичка масло
- 1 лажица пченкарно брашно
- Брокула, исечена и излупена во големина на залак
- сол
ЗАБЕЛЕШКА:
За да се подготват полесно парчињата од бифтекот, ставете ги во замрзнувач 20 до 30 минути, завиткани во пластика.
ЧЕКОР 1
Во голем плитoк сад, подгответе го миксот од соја сос, сок од јаболко, оцет, шеќер, лук и 1/4 лажичка црн пипер. Додадете го месо. Да се маринираат 15 минути. Оставете резерва од маринадата.
ЧЕКОР 2
Загрејте ја тавата на висока температура и додадете 1 лажица масло. Во две серии, се готви месото додека не зарумени, околу 2 минути по серија. Отстранете го месото од тавата. Додадете 1/2 чаша вода, и промешајте со дрвена лажица. Истурете ја водата во маринадата и додадете пченкарно брашно. Промешајте.
ЧЕКОР 3
Во истата тава, ставете ја брокулата со лажичка масло на висока температура, 2 минути. Додадете 1 чаша вода и варете ја брокулата, 6-8 минути.
ЧЕКОР 4
Промешајте ја маринадата, и ставете ја во тавата и подготвувајте до вриење. Гответе, мешајќи додека не згусне, 30 секунди. Вратете го месото во тавата. Посипете со сол и бибер по желба.
Послужете го веднаш!!!

You must be logged in to post a comment Login