Оваа торта е идеална комбинација на чоколадо и пипер, а нејзиниот вкус сигурно ќе ве изненади!
Состојќи:
- 1 и половина чаша брашно
- 1 чаша шеќер
- 1/2 чаша какао
- 2 лажици цимет
- 1 лажица сода бикарбона
- 1/4 лажичка црвен пипер или мелен чили во прав
- 1/4 лажичка сол
- 1 чаша ладна вода
- 1/4 чаша маслиново масло
- 1/4 чаша масло од канола
- 1 лажица оцет
- 1 лажица екстрат од ванила
Чоколадна глазура:
- 1 чаша шеќер во прав
- 1/2 чаша какао
- 6 лажици вода
- 10 мали свежи јагоди
Подготовка:
Фурната загрејте ја на 180C. Сите состојќи за тортата добро измешајте ги додека не добиете соединета смеса и печете ја 25 до 30 минути. Одкако ќе се испече, оставете ја 10 минути во полуотворена фурна, а потоа извадете ја да се олади целосно.
Додека се лади тестото измешајте ги првите три состојќи за глазурата, а потоа секоја јагода потопете ја посебно и оставете ја на страна. Прелијте го тестото со глазурата и наредете ги јагодите. Оставете да стои половина час. По желба може да додадете и друго овошје.

You must be logged in to post a comment Login