Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Uncategorized

Република Гвинеја прославува 60 години независност!

2 октомври е најголемиот државен празник на Република Гвинеја. На овој ден, Гвинеја ја прославува независноста од Франција.

2018 е важна година, бидејќи токму денес, Република Гвинеја прославува 60 години независност. Овој ден, традиционално се обележува со јавни собири, каде старешините и владините функционери се собираат и одржуваат говори. Прославата е проследена со музика и танц, а локалното насeление ја носи традиционалната облека на Гвинеја.

Почесниот конзулат во Р. Македонија се приклучува на оваа јубилејна прослава и го чествува најголемиот државен празник на својата пријателска држава. Неговото постоење е доказ дека постои цврста соработка помеѓу двете земји.

Иако навидум сосема различни, со различни култури и традиции, Р. Македонија и Р. Гвинеја ги спојува топлината на народот, гостопримливоста и богатиот фолклор.

На Балканот, па и во Европа, многу малку се знае за Р. Гвинеја. Сместена е на западниот брег на Афричкиот континент, позната уште како француска Гвинеја бидејќи била поранешна француска колонија, а сега уште попозната како Гвинеја – Конакри. Главен град е преубавиот Конакри.

 

УБАВО Е ДА ЗНАЕШ ЗА РЕПУБЛИКА ГВИНЕЈА

 

Република Гвинеја преставува платформа на мултиетничка толеранција, традиција, соживот.

Таа е една од најбогатите афрички земји чијашто економија се базира на земјоделство и производство на минерали.

Гвинеја е втора во светот по производство на боксит, а воедно е најголем произведувач на злато и дијаманти.

Изобилува со природни убавини и е седиште на повеќе култури, традиции, обичаи.

Вложуваат во образованието, се обидуваат да го направат подобро, поквалитетно и достапно за секого. Стремежот е неколкукратно да се зголеми бројот на едуцирани деца.

Традиционалната музика која е карактеристична за оваа земја се базира на дувачки инструменти во комбинација со други музички форми од Европа или други делови од светот.

Гвинеја е позната по формирањето на танцовата група “Les Ballet Africains”, која ја отсликува богатата култура и традиција на земјата. Истата настапува локално и интернационално.

Почесниот конзулат во Р. Македонија ќе продолжи да ја шири културата на Р. Гвинеја во нашата татковина и се надеваме дека ќе имаме можност да ги гледаме и тука, во Македонија добро познатите “Les Ballet Africains”.

Да живее пријателството на народите!

 

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Green Tea

Читањето книги пред спиење го подобрува квалитетот на спиењето, го намалува стресот, го подобрува расположението и ни помага да донесуваме подобри и поправилни одлуки,...

Совети за Секс и Врска

Ја љубам мојата сопруга и не се срамам да го покажам тоа. Ја сакам наутро, кога е без грам шминка, сонлива и со коса која...

Лице

Сите знаеме дека маскарата не би требало да ја користиме подолго од 6 месеци, колку и да е во добра состојба, а пудрата не...

Совети за Фитнес

Младата студентка Алис Лајвинг пред само година дена се одлучила да живее здраво и со таа одлука се трансформирала во фитнес кралица. Алис имала...

Advertisement