• Сподели на:

Што треба да избегнувате по расправија со партнерот

___

Иако давањето оддишка по бурна расправија звучи примамливо, тоа всушност може да ги влоши работите. Стапицата во која паѓаат многу парови е залагањето за наоѓање брзо решение по расправијата. Еве што би требало да избегнувате да правите по несогласувањата со партнерот

 

1. Одењео во кревет лути

Изреката дека никогаш не треба да одите во кревет лути е навистина точна. И стручњаците се сложуваат дека таквото заминување на спиење може да зачува или дури и да ги засили негативните емоции, бидејќи сонот ги подобрува спомените, особено оние емоционалните. Затоа, сè што треба да решите, решето го пред тоа.

 

2. Давање оддишка

Колку и да звучи примамливо давањето оддишка по бурна расправија, тоа всушност може да ги влоши работите. На тој начин, истовремено го потврдувате она што тие го говорат и мислат и така потешко прифаќате разговор и компромис.

 

3. Продолжение на расправијата

Стапица во која паѓаат многу парови е залагањето за брзо решение по расправија, по секоја цена. Ако имате проблеми со контролирање на гневот, многу веројатно ќе кажете работи за кои подоцна ќе жалите. Ако е можно, направете краток “time-out” и искористете го за смирување на телото и умот, за да се вратите подготвени за разговор

 

4. Размислување

Опсесивното размислување за начините на кои вашиот партнер ве повредил нема да реши ништо. Обидете се да останете смирени и сослушајте што има да каже другата страна. Сигурно нешто довело до таквото однесување па обидете се да го разберете. Ако вие останете мирни, и тој побрзо ќе се смири, отколку ако вратите со иста мера. Размислувајте за решенијата, а не за тоа како тој го кажал и го направил тоа, бидејќи тоа само дополнително ќе ве разбесни, а дури тогаш нема да постигнете апсолутно ништо.


Оставете коментар

___