• Сподели на:

Животни лекции на 5 големи жени

___

Жените низ историјата постигнале многу работи, се избориле за право на глас, за поседување на недвижнини, за работа, за управување, за сопствена заработка и слично. Многу жени се познати како големи борци. Ви даваме животни лекции на пет големи жени.

Не си дозволувајте на себе компромис, вие сте се што имате”

Зборови на Џенис Џоплин, познатата американска пејачка, која порачувала дека не треба да се задоволувате со споредни работи или туѓи остатоци. Таа сакала да каже дека треба да тежите на што подобро и никогаш дека не треба да ви е доволно, бидејки заслужувате повеќе.

“Никој не може без ваша согласност да ве натера да се чувствувате помалку вредни”

Ова било пејачката Еленор Рузвелт, американска политичарка која била борец за човечките права и за рамноправност на црнците и белците. Таа со ова сакала да каже дека не треба да допуштате негативните коментари на другите луѓе да го променат мислењето за себе. Без оглед на тоа како другите луѓе ве гледаат, вие самите за себе треба да мислите најдобро.

“Никогаш не се откажувајте, бидејќи баш во тој момент може се да се сврти во ваша корист”

Херијет Бичер Стоу, борец за укинување на трговија со робови и американска писателка, која со овие зборови сакала да каже дека она што многу жени го порачуваат на други – дека не треба да се откажуваат, без обзир на сите потешкотии.

“Животот се шири или се собира пропорционално на нашата храброст”

Ова се зборови на француската писателка Анаис Нин. Не дозволувајте вашиот страв да ве спречи да направите било што. Како што овој цитат кажува – стравот не обезбедува сигурност, туку вас ве спречува да живеете со полна плуќа. Иако поголемиот дел од луѓето не сака на тоа да признае, ниту да зборува за тоа, сите ние понекогаш се плашиме. Ако се препуштиме на стравот, ќе престанеме да одиме во правецот на кој сме тргнале.

“Животот не се мери со број на дишења, туку со моментите кои ни го одзимаат здивот”

Познатите зборови на Маја Ангелоу, позната американска композиторка и актерка. Маја Ангелоу е и важна личност на американското движење за граѓански права. Таа сака да каже дека не мора секогаш големата работа да ни го одземе здивот – некогаш и наједноставните работи, како што е залезот на сонцето, може да не остави без зборови и да станат големи.

 


Оставете коментар

___