Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

____лајфстајл features

Полната Месечина е ”виновникот” за несониците и чудните соништа

Нема човек кој на своја кожа не почувствувал специфична поврзаност меѓу полната Месечина и луѓето. Научниците од британскиот универзитет Готенбург по анализата на навиките за спиење за време на полната Месечина и за време на “нормалните” ноќи дошле до заклучок дека луѓето за време на полна Месечина спијат минимум 25 минути помалку, дури и ако собата е целосно затемнета.

Научниците имаат цврсти докази дека ритамот на човечкото тело, т.н. начин на кој во организмот се синхронизираат сите човекови функции е поврзан со 24-часовната ротација на Земјата, а се поочигледно е како на тоа делува и Месечината.

Претходните истражувања покажаа дека луѓето сонуваат необични и живописни соништа ноќта на полна Месечина, што е можен остаток од еволуциското наследство. На времето, нашите предци за време кога Месечината емитувала поголема светлина заминувале на лов, па навиката за пократок сон на некој начин се провлекла и денес.

 

Прочитај

Wall Street

Иако на секого од нас му стана јасно дека пандемијата, корона вирусот нема да исчезне туку така, Ferrari брендот крои планови како да го...

Fine Living

Ремек дело од педесетите години од минатиот век, кое беше дизајнирано од угледниот американски архитект Френк Лојд Рајт, сега се наоѓа на продажба… Познат...

Cotton Club

Бисерите се носат веќе со векови – всушност, тие се највредниот подарок кај кинеските благородници уште од 2300 годиа пред нашата ера, додека во...

Cotton Club

Заедно со сите свои преубави новитети, Montblanc брендот лансираа и една старомоден примерок кој е дел од нивната 1858 колекција… Новитетот доби дизајнерски елемент...