• Сподели на:

Кое дете сте по ред? И дали е подобро да сте прво

___

Доколку сте жена и прво дете во семејството, тогаш имате големи шанси за успех.

Новото истражување на Универзитеот Essex открива дека првородените девојчиња имаат предиспозиција да стекнат подобро образование од своите останати членови на семејството.

Научникот Eeifei Bu кој го водел истражувањето вели дека постојат низа причини за таквите резултати. Некои од нив се што родителите обично повеќе внимание му посветуваат на првото дете и се повеќе фокусирани на него бидејќи е единствено или пак првите деца се едноставно по интелигентни.

Исто така, без оглед на образованието и работата на родителите, првородените деца имаат најмалку 7 проценти поголеми шанси за успех од браќата и сестрите.


Оставете коментар

___