• Сподели на:

Каде гршите кога перете алишта

___

Сортирање алишта, избор на детергент за бели, црни и шарени алишта, избор на омекнувач, не се единствените работи на кои треба да обрнете внимание при уклучување на машината. Многу често, поради некои грешки, алиштата не се убаво испрани.

Ставате премногу алишта – Подобро една полна, отколку две машини? Тоа баш и не е точно. Ако ја претрупате машината, алиштата нема да бидат добро испрани.

Претерувате со детергент – Повеќе детергент не значи дека вашите алишта ќе бидат подобро испрани. Остатоците од детергентот ќе се насобрат на ткаенината, а тоа не и дозволува да дише. Тоа можеби нема да го видите на памучните алишта, но на синтетичките ткаенини се приметува.

Претерувате со омекнувач – Сите сакаат помиризлива облека, но претерување со омекнувачот, може да ја направи леплива. Освен тоа од премногу омекнувач се формира масен слој, кој на ткаенината може да ѝ ја намали моќта на впивање.

 


Оставете коментар

___