• Сподели на:

И жените добиваат своја вијагра

___

Лекот флибансерин, кој прво требало да биде антидепресив, изгледа дека ќе послужи за една друга исто така многу важна работа. Наводно, жените кои учествувале во тестирањето на овој лек изјавиле дека за време на конзумирањето на лекот осетиле покачено либидо.

Анализирајќи ги реакциите на жените на овој лек, матичната фармацевтска куќа одлучила да го пласира лекот како женска вијагра.

Проф. Др. Џон Торп, раководителот на истражувачкиот тим на германската фармацевтска куќа, објаснил дека лекот бил лош антидепресив, но затоа откриле други важни функции. Жените кои дневно земал 100 милиграми од лекот имале значително покачување на сексуалниот нагон.

Тоа дека лекот се однесува како вијагра е многу важно за женската популација во менопауза, која во значителен процент станува незаинтересирана за секс. Ова откритите довело до понатамошни клинички истражувања.

Истражувањето било спроведено во Канада, Европа и САД, а опфатило 2000 жени.


Оставете коментар

___