• Сподели на:

ФЕНОМЕНОТ ДЕЖАВУ: мистерија која сите барем еднаш сме ја доживеале

___

Додека едни тврдат дека дежаву е последица на потиснато сеќавање, други велат дека тоа се случува поради реинкарнација.

1

Преведено од француски déjà vu“буквално значи „веќе видено“, а опишува феномен во кој поединец одненадеж добива чувство дека знае што следно ќе се случи или како веќе да ја има доживеано ситуацијата во која се наоѓа, веќе го посетил тоа место или го вкусил нештото.

 

Во продолжение читајте теории за потеклото на дежаву-то

Научниците имаат неколку теории за тоа од каде доаѓа „веќе виденото“. Така конгнитивните психолози сметаат дека станува збор за одамна заборавени делови на сеќавања кои во својата основа се пријатни, а следбеници на Фројд тврдат дека се работи за потиснати сеќавања од детството во кои егото на поединец потсетува на неговото минато и скриени стравови.

 

Нешто побизарно гледиште имаат парапсихолозите кои велат дека дежаву е резултат на сеќавања од минатите животи, пред реинкарнација во овој живот. Сепак најчесто е прифатена тезата за тоа дека се работи за аномалија на памтењето во кое гледаме нешто слично, па тоа не потсеќа на заборавеното.

 

Подврсти на „веќе видено“

 

Presque vu

Со ова се опишува состојба во која нешто ни е „на врв на јазикот“.Имаме чувство дека ќе се сетиме или изговориме нешто многу важно.

 

Deja etendu

Го означува она што веќе сме го слушнале, односно сигурни сме дека знаеме за што се зборува, иако неможеме да се сетиме кој и кога ни го има раскажано.

2

 

Deja senti

Се темели на веќе преживеани чувства, односно ни се чини дека во минатото во некоја ситуација идентично сме се чувствувале, но неможеме да се сетиме на детали од тоа.

 

Deja vecu

Означува облик на дежаву во кој со сигурност знаеме што следно ќе се деси.

 

Deja visite

Се однесува на точно препознавање и снаоѓање по место во кое никогаш не сме биле, но од некои причини ни е познато.

 

Кое од наведените најчесто ви се случува?


Оставете коментар

___