• Сподели на:

Еве како да перете волнена облека во машина за перење

___

Што ќе ви биде потребно

*машина со функција за перење волнени или деликатни ткаенини,

*детергент без алкални и ензимски состојки,

*омекнувач за волна.

 

Пред перење погледнете ги етикетите на облеката, можно е некои од нив да не можат да се перат автоматски. Испразнете ги џебовите. Завртете ја облеката наопаку.

Купете детергент за волнени производи. Тој не смее да содржи алкални и ензимски состојки, бидејќи тие ќе ја уништат структурата на ткаенината. За да придадете еластичност и мекост користете омекнувач за волна.

Изберете соодветна програма за перење на волнени алишта, температурата не смее да надминува 30 степени. Центрифугата треба да биде нежна, со максимум 600 вртежи во минута. Високата температура и силната центрифуга можат да ја уништат облеката.

По перењето, најдобро сушете ги алиштата на хоризонталана површина, исправено. Ако облеката сепак се смалила, можете да се обидете да ја вратите во претходната форма, така што ќе ја испеглате со пегла на пареа.

 


Оставете коментар

___