• Сподели на:

Црвена боја за помал апетит, сина за креативност

___

Една стара поговрока вели дека боите се насмевки на природата, а во секојдневниот живот нивната енергија може да си искористи во аспектите на животот во кои секоја помош е добредојдена – помал апетит, поголема издржливост, креативност…

 

Како што наведуваат истражувачите Ендрју Елиот и Маркус Мејер, всушност постојат многу малку емпириски истражувања во врска со влијанието на боите врз психолошките функции на човекот.

Најпрактични се оние чии резултати луѓето можат да ги искористат во секојдневниот живот.

 

Стручњаците предлагаат за намалување на апетитот да се користат црвени чинии бидејќи, според студијата која ја објави списанието “Appetite” во 2012 година, човекот секогаш јаде помалку храна кога оброкот е послужен во црвени чинии, за разлика од тоа кога за оброкот се користат сини или бели чинии.

 

Едно од толкувањата кое звучи многу веројатно е дека црвената боја ја поистоветуваме со знакот „стоп“, па така нè запира и од прекумерно јадење.

 

Поради студијата објавена во списанието “Environmental Science & Technology”, тестиарни се велосипедисти кои во текот на возењето гледале видео во кое се преливаат различни бои.

 

Во зелена околина, тие го доживувале својот физички напор како многу помал отколку нивните колеги кои гледале само сивило.

 

Што се однесува до работниот простор, стручњаците сметаат дека треба да го разубавите со сина боја.

 

Истражување од Универзитетот Британска Колумбија во Ванкувер покажало дека луѓето кои користат компјутери со сина позадина доаѓаат до креативни деловни идеи затоа што сината боја се поврзува со отвореноста и спокојството.


Оставете коментар

___