Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

КУЈНА

Салата од јачмен и печурки

Време на подготовка: 40 минути / ќе послужите: 6

  • 1/2 шоља маслиново масло
  • 1,25 килограми печурки по желба , исецкани (по потреба)
  • Крупна сол и црн бибер, по желба
  • 1 главица црвен кромид, ситно сецкано
  • 3 лажички балсамико
  • 150 грама павлака за готвење
  • 3 лажички сецкани стебленца од млад кромид
  • 3 лажички  ливчиња од мајчина душица
  • 2 главици марула, исечкана на покрупни парчиња
  • 500 грама варен јачмен
  • 150 грама ситно сецкан лешник
  • 150 грама свежи ливчиња од магдонос

Чекор 1

Загрејте една лажица од маслото во голема тава на срена топлина. Гответе ги печурките со една лажичка сол, мешајте повремено додека не добијат печурките златна боја, околу 5 минути, потоа префлете ги во длабок сад. Ситно сецканиот кромид се готви исто така со една лажичка масло на слаба топлина, додека да омекне. Потоа додадете балсамико и мешајте неколку минути.

Чекор 2

Тргнете го кромидот од топлина, измешајте го со павлата и преостанатиот балсамико. Прелејте со преостанатато масло. Додајте ги ливчињата од мајчина душица, ситно сецканите стебленца од млад кромид, зачинете со сол и црн бибер, оставете да се олади преливот. Во меѓувреме комбинирајте ги листовите од марула, печурките, лешникот и магдоност. Додајте го на крај врз нив готовиот прелив. Зачинте со сол и црн бибер, добро измешајте. Спремно за послужување.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

Green Tea

Овој моќен зелен, лиснат зеленчук е полн со витамини и минерали, а е најпознат по високите нивоа на железо, што се неопходни за целиот...

Fine Living

90-тите се вратија во декорот на домот, но сега во помодерна, елегантна верзија. Минимализмот, некогаш ладен и стерилен, сега доаѓа со природни тонови и...

Uncategorized

Во ноќ на голема напнатост на модната писта на „Victoria’s Secret“, Бела Хадид привлече внимание со својот жежок и никогаш подобар изглед. Кога се...

Green Tea

Витаминот Ц е еден од најважните хранливи материи, кој во нашето тело игра клучна улога во одржувањето на доброто здравје. Иако често се препорачува...

Advertisement