Време на подготовка: 40 минути / ќе послужите: 6
- 1/2 шоља маслиново масло
- 1,25 килограми печурки по желба , исецкани (по потреба)
- Крупна сол и црн бибер, по желба
- 1 главица црвен кромид, ситно сецкано
- 3 лажички балсамико
- 150 грама павлака за готвење
- 3 лажички сецкани стебленца од млад кромид
- 3 лажички ливчиња од мајчина душица
- 2 главици марула, исечкана на покрупни парчиња
- 500 грама варен јачмен
- 150 грама ситно сецкан лешник
- 150 грама свежи ливчиња од магдонос
Чекор 1
Загрејте една лажица од маслото во голема тава на срена топлина. Гответе ги печурките со една лажичка сол, мешајте повремено додека не добијат печурките златна боја, околу 5 минути, потоа префлете ги во длабок сад. Ситно сецканиот кромид се готви исто така со една лажичка масло на слаба топлина, додека да омекне. Потоа додадете балсамико и мешајте неколку минути.
Чекор 2
Тргнете го кромидот од топлина, измешајте го со павлата и преостанатиот балсамико. Прелејте со преостанатато масло. Додајте ги ливчињата од мајчина душица, ситно сецканите стебленца од млад кромид, зачинете со сол и црн бибер, оставете да се олади преливот. Во меѓувреме комбинирајте ги листовите од марула, печурките, лешникот и магдоност. Додајте го на крај врз нив готовиот прелив. Зачинте со сол и црн бибер, добро измешајте. Спремно за послужување.

You must be logged in to post a comment Login