ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
8 топки сладолед ( со вкус по избор)
3 чаши издрбен корнфлекс
1 мала лажичка цимет
1 мала лажичка шеќер
3 белки од јајце
масло
ПОДГОТОВКА:
- Наредете ги топките сладолед во чинија и ставете ги во фрижидер 1 час, за да се стврднат.
- Во длабок сад измешајте ги корнфлексите, шеќерот и циметот.
- Во друг сад изматете ги белките од јајце.
- Извадете ги топките сладолед и истркалајте го во садот со корнфлекси, така што да има корнфлекс од сите страни. Ставете ги топките повторно во фрижидер околу 30 минути.
- Извадете ги и макнете ги во белката од јајце и повторно истркалајте ги во корнфлексот. Ставете ги уште еднаш во фрижидер. Овој пат оставете ги 1-2 часа.
- Во тенџере ставете доволно масло, за да можат да се потопат топките сладолед. Загрејте го на висока температура.
- Извадете го сладоледот од фрижидер. Најдобро е да пржите по една топка. Ставете ја топката сладолед во жешкото масло и пржете 10-15 секунди. Вртете ја за да се испржи од сите страни.
- Врз секоја топка може да ставите шлаг пена, парче плод или да ја прелиете со чоколаден прелив или мед.
- Послужете го сладоледот топол.

You must be logged in to post a comment Login