ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
* 300 г мелено месо
* 1 јајце
* 5 лажици презла
* 5 лажици пармезан
* малку сол, црн пипер
* 150 г кашкавал (сечкан на коцки)
* 150 г кулен (сечкан на подебели парчиња)
* малку стар леб (сечкан на коцки)
* презла, брашно (за похување)
* јајце (за похување)
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Во сад за готвење ставете го меленото месо, додатете јаце, презла, пармезан, сол и црн пипер. Мешајте се додека не се соедини смесата. Од неа формирајте кофтиња. Лепчето, кашкавалот и саламата исечкајте ги приближно исто.
На стапчињата за ражнич набоцкјате ги сите состојки. Започнете со леб, кашкавал, салама, кофте па процедурата повторете ја. Готовите ражници извалкајте ги во јајце и презла помешана со брашно.
Пржете ги на јак оган неколку мунити, па потоа добро исцедете ги на кујнска хартија. Послужете ги со пеле, барен или пржен кромид. Бон апетит.

You must be logged in to post a comment Login