- 700 грама пилешки бутови, без коска
- Крупна сол и црвен пипер, по желба
- 3 лажичка балскамико
- 4 главици од лук, истолчени
- ½ шолја маслиново масло, плус количина за скара
- 4 средни домати, исецкани ситно
- ½ краставица, без лупка, исецкана на ситни парчиња
- 1 мала тиквичка, ситно сецкана
- ½ зелена пиперка, ситно сецкана
- ¼ шолја ситно сецкан млад кромид
Чекор 1
Во голема пластична кеса со вакум патент ставете го пилешкото и прелијте со ½ шолја маслиново масло, 1 лажичка балсамико, додајте го лукот и ¾ лажичка мелен црвен пипер. Оставете во фрижидер 2 часа (доколку сте во можност и цела ноќ)
Чекор 2
Во среден сад додадете 3 лажички маслинов масло и 2 лажички балсамико, послоете со сол и црн бибер. Додадете ги патлиџаните, краставицата, тиквичките, зелената пиперка и младиот кромид. Измешајте се и оставете на собна температура да опстои 2 часа.
Чекор 3
Загрејте ја скарата. Премачкајте со масло. Тргнете ги батаците од маринадата и посолете. Прежете на скара оклу 6 до 8 минути од двете страни. Послужете со претходно подготвената салса.

You must be logged in to post a comment Login