Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

КУЈНА

Оризови топчиња со пармезан и моцарела

Ви претставуваме уште еден лесен, вкусен и универзален рецепт за мезе.

recept

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 

– 2 чаши варен бел ориз – ладен,( најсоодветно е ориз за суши);

– 1/2 чаша рендан пармезан;

– 3 јајца;

– 8 мали коцки моцарела;

– 1 чаша трошки од леб;

– Масло за пржење;

Чекор по чекор како да направите оризови топчиња со пермезан и моцарела:

Во сад ставете ориз, рендан пермезан и едно јајце. Добро промешајте со раце за да се искомбинира добро смесата. Ако смесата не стане хомогена, може да се распадне при пржењето.

kujna1

Поделете ја смесата на осум еднакви делови. Во средината на секое ставете по едно парче моцарела.

kujna2

Оформете осум идентични топки

kujna3

Измешајте ги останатите две јајца. Потопете ја секоја топка прво во јајцата, а потоа тркалајте ги во трошките. Пржете на жешко масло до добивањето на златеникава кора. Маслото треба речиси да ги покрива оризовите топки. Користете лажица за пржење со дупчиња. Готовите топки оставете ги врз кујнска хартија, која ќе го впие вишокот на масти.

kujna4

Послужете ги топките топли со сос по избор.

kujna5

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

Green Tea

Овој моќен зелен, лиснат зеленчук е полн со витамини и минерали, а е најпознат по високите нивоа на железо, што се неопходни за целиот...

Fine Living

90-тите се вратија во декорот на домот, но сега во помодерна, елегантна верзија. Минимализмот, некогаш ладен и стерилен, сега доаѓа со природни тонови и...

Cotton Club

Во ноќ на голема напнатост на модната писта на „Victoria’s Secret“, Бела Хадид привлече внимание со својот жежок и никогаш подобар изглед. Кога се...

Green Tea

Витаминот Ц е еден од најважните хранливи материи, кој во нашето тело игра клучна улога во одржувањето на доброто здравје. Иако често се препорачува...

Advertisement