Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

КУЈНА

Нов начин на печење компири

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

* 1 кг млади компири (не многу ситни)

* малку маслиново масло

* малку крупна морска сол

* малку црн пипер

* (други зачини по желба)

* 100 гр кисела павлака (по желба)

* 2-3 млади кромидчиња (по желба)

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

1.Убаво измијте ги компирите (немојте да ги лупите) и ставете ги да се варат во вода со 1 рамна кафена лажичка сол.

2.Кога ќе зоврие водата, варете ги уште 10-15 минути, или додека не омекнат (ако ги боцнете со вилушка, таа треба лесно да пробие).

3.Во меѓувреме, вклучете ја рерната да се загрева на 200 степени. Кога компирите ќе се сварат, ставете ги на тавче покриено со хартија за печење или намачкано со маслиново масло.

4.Смачкајте го секој компир со алатката за правење пире (или просто со вилушка), а потоа посипете со малку крупна сол, црн пипер и било кој друг зачин кој го преферирате (ние задолжително користиме мајчина душичка со компири).

5.Испрскајте го секој компир со уште малку маслиново масло одозгора и ставете ги да се печат околу 20-25 минути.

6.Забелешка: можете да ги послужите со малку павлака и сечкани зелени перца од млад кромид.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

Green Tea

Овој моќен зелен, лиснат зеленчук е полн со витамини и минерали, а е најпознат по високите нивоа на железо, што се неопходни за целиот...

Fine Living

90-тите се вратија во декорот на домот, но сега во помодерна, елегантна верзија. Минимализмот, некогаш ладен и стерилен, сега доаѓа со природни тонови и...

Cotton Club

Во ноќ на голема напнатост на модната писта на „Victoria’s Secret“, Бела Хадид привлече внимание со својот жежок и никогаш подобар изглед. Кога се...

Green Tea

Витаминот Ц е еден од најважните хранливи материи, кој во нашето тело игра клучна улога во одржувањето на доброто здравје. Иако често се препорачува...

Advertisement