Вкупно време за подготовка: 25 минути/ Порции: 4
- 100 гр. фета, на парчиња
- 2 лажици свеж сок од лимон
- 1 лажица сецкан свеж копар
- 4-5 лажици маслиново масло
- 4 филети лосос со кожа(вкупно 800 гр.)
- Сол и црн бибер
- 2 краставици (околу 400 гр.), се сечат на парчиња
Чекор 1
Во мал сад, се промешува заедно фета, сок од лимон, копар и 2 лажици маслиново масло.
Чекор 2
Загрејте ја скарата или тавата скара на средна-висока температура. Исчистете ја и премачкајте ја со малку масло топлата скара. Со четка премачкајте го лососот со масло и посипете со сол и бибер. Печете го лососот, со кожата свртена нагоре, 8-10 минути. Потоа ротирајте на другата старана, но само еднаш. Печениот лосос се става на чинија и се покрива со фолија.
Чекор 3
Сецканите краставици се посипуваат со масло,сол и бибер. Печете ги краставиците на веќе загреаната скара, во серии, ако е потребно, скара краставици, додека малку омекнат, 1-2 минути по страна.
Сервирајте го лососот и краставиците со мешавината од сирење.

You must be logged in to post a comment Login