Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

КУЈНА

Лазањи со тиквици и сирење во бешамел сос

Состојки:

600гр тиквици,

50гр путер,

бел бибер,

12 листови лазањи,

сол,

100гр горгонзола,

50гр моцарела,

15гр пармезан.

За бешамел сос:

50гр путер

50гр пченично брашно тип 400,

1л млеко,

мелен ѓумбир,

мускантно оревче,

бибер,

сол.

Подготвка:

Измијте ги тиквиците, па исечете ги по должина на тенки листови. Пропржете ги на путер, посолете со сол и бибер и тргнете ги од оган. Лазањите оставете ги да повријат во посолена вода (2-3минути), во која сте ставиле неколку капки зејтин, за да не се залепат листовите лазањи или употребувајте лазањи кои не се варат.

За бешамел сос: На путер лесно пропржете го брашното. Постепено додавајте го топлото млеко, постојано мешајќи додека да  ја добиете соодветната густина. Додадете сол, бибер, малку мускантно оревче и ѓумбир.

На дното на огноотпорниот сад ставете малку бешамел, наредете еден ред лазањи, потоа нив прелијте ги со бешамел ,тиквици, изрендана моцарела и парчиња од горгонзола. Врз нив ставете ги листовите лазањи и повторете ја постапката, така на последниот ред лазањи ставете бешамел сос , изрендано сирење и пармезан.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

Green Tea

Овој моќен зелен, лиснат зеленчук е полн со витамини и минерали, а е најпознат по високите нивоа на железо, што се неопходни за целиот...

Fine Living

90-тите се вратија во декорот на домот, но сега во помодерна, елегантна верзија. Минимализмот, некогаш ладен и стерилен, сега доаѓа со природни тонови и...

Cotton Club

Во ноќ на голема напнатост на модната писта на „Victoria’s Secret“, Бела Хадид привлече внимание со својот жежок и никогаш подобар изглед. Кога се...

Green Tea

Витаминот Ц е еден од најважните хранливи материи, кој во нашето тело игра клучна улога во одржувањето на доброто здравје. Иако често се препорачува...

Advertisement