Состојки:
500 гр фусили (макарони, шпагети…)
200-300 гр маслинки (исечкани)
1-2 главици кромид (помали)
3-4 чешниња лук
1-2 ловорови ливчиња
500 мл доматен сос
малку свеж магдонос (ситно исечкан)
1/2 кафена лажичка нане
малку морско оревче
1/2 супена лажица шеќер
50-70 мл масло за готвење
малку сол (по вкус)
малку црн пипер (по вкус)
Подготовка:
1.1 пакување на шарени, а може и обични макарони се варат спрема упатството кое е дадено на нив и се оставаат уште 10 мин. во истата вода за убаво да набабрат. Потоа се цедат.
2.На зејтинот се пржи сецканиот кромид, се додава лукот.
3.Кога е убаво стаклено испржен се додаваат сецканите маслинки и пак на умерен оган се пропржува.
4.Се додава доматното пире, магоносот, нането,биберот, морското оревче, ливчињта од ловор и се убаво се запржува.
5.На крајот се додава шеќерот, се промешува и се трга од оган.
6.На исцедените макарони поливаме од сосот и послужуваме.
7.Може над нив да се изренда и сирење, ако сакате.

You must be logged in to post a comment Login