Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

КУЈНА

Чоколаден мус

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

• 230 гр. издробено чоколадо

• 120 мл. вода

• 30 гр. путер

• 3 жолчки

• 25 гр. шеќер

• 300 мл. изматена слатка павлака

ПОДГОТОВКА:

Стопете го чоколадото, заедно со ¼ шолја вода и путерот, во микробранова печка или со помош на двоен сад. Ако го топите со помош на двоен сад, тогаш наполнете еден поголем сад со вода и зовријте ја водата. Потоа, состојките ставете ги во помал сад кој ќе го сместите во садот со зовриена вода. Со постојано мешање, стопете ги состојките. Откако ќе се истопи, оставете 10-тина минути да се излади.

Во друг сад, измешајте ги жолчките, шеќерот и преостаната вода. Варете ја смесата на умерен оган околу 1-2 минути. Отстранете ја оваа смеса од оган и додадете ја кон растопеното чоколадо.

Потоа, садот со чоколадо ставете го во мраз и мешајте сѐ додека не се излади (5-10 минути). Чоколадото сервирајте го во плитка чинија или во посебни стаклени чаши за чоколадо. Оставете да се излади во фрижидер.

Откако ќе се излади, декорирајте го желба.

Добар апетит!

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Прочитај

Green Tea

Овој моќен зелен, лиснат зеленчук е полн со витамини и минерали, а е најпознат по високите нивоа на железо, што се неопходни за целиот...

Fine Living

90-тите се вратија во декорот на домот, но сега во помодерна, елегантна верзија. Минимализмот, некогаш ладен и стерилен, сега доаѓа со природни тонови и...

Cotton Club

Во ноќ на голема напнатост на модната писта на „Victoria’s Secret“, Бела Хадид привлече внимание со својот жежок и никогаш подобар изглед. Кога се...

Green Tea

Витаминот Ц е еден од најважните хранливи материи, кој во нашето тело игра клучна улога во одржувањето на доброто здравје. Иако често се препорачува...

Advertisement